Az előadás elejét, még a boltban indítottam el, mikor még a reggeli rutin feladataimat végeztem, és nagyon jól tettem, hogy nem maradtam le erről az előadásról sem. Nem csupán hasznos információkat, de egy életszemléletet is kaphattam, ami nálam amolyan kialakuló stádiumban van most jelenleg. Még nehezen hiszem el, hogy működő, de már látom a tapasztalati eseményeket magamon, hogy jó úton haladok.

A beszélgetésben a legfőbb vonal számomra az volt, mikor a valós vállalkozói életszemlélet lett bemutatva, és tapasztalatok által megmutatva.

Habár hozzá teszem Barazsy Ákos vállalkozói értelmezésében, én még nem minősülök igazi vállalkozónak, egyenlőre még csak papíron vagyok az. És igazából ezzel még egyet is tudok érteni.

Idővel a lehetőségeim egyre jobban növekszenek, amint sikerül minél több téglát felhelyeznem arra a bizonyos falra, és nem fog problémát okozni, ha bizonyos esetekben, néhány téglát ki kell szednem, mert a fal biztonságosan fog állni. Ez lesz körülbelül pontosan az én becsléseim alapján 2-3 esetleg 5 év múlva, attól függően mennyire hagyom, hogy a környezeti körülmények befolyásoljanak engem, és lehúzzanak.

Nem tudom az egész beszélgetés logikai fonalát átadni, mert ehhez nem elegendő az én beszámolóm, csak apró részletekkel tudok szolgálni. Így ha teheted nézd meg.

Vállalkozást hátráltató tényezők:

Ami számomra abszolút jó volt, hogy szinte az összes olyan tényező fel lett sorolva, ami a vállalkozással kapcsolatban, mint probléma felmerülhet, és problémát okozhat, illetve visszahúzó erőként gátol téged a fejlődésben és a működésben.

  1. Pénzzel való bánásmód, és a pénz használata
  2. Milyen tevékenységekre vagy hajlandó szánni az idődet, mennyire vagy következetes
  3. Mit tartasz fontosnak, milyen értékek igazán fontosak a környezeti elvárásokkal szemben
  4. Lehúzó, hátráltató ügyfelek, akik inkább viszik a pénzt, még ha fizetnek is
  5. Lelki stabilitás, lelki erőnlét megpróbáltatásai
  6. váratlan tényezők bekalkulálása

Én magam is találkoztam ezekkel a dolgokkal, mikor még nem mertem kilépni a vállalkozói létbe, pedig már régen tudtam, hogy a személyiségem nem tudja elviselni az alkalmazotti létet. Az én esetem kicsit bonyolult volt, voltak olyan környezeti hatások, amik rettenetesen kényszerítő erőkkel léptek fel, mert akkor más sokkal fontosabb volt, és nagyobb prioritást élvezett az életemben.

De aztán eljött az az időszak, amikor ezt a kényszerítő erőt én magam leépítettem, mert nem akartam az alkalmazotti státuszban maradni. És sok lemondással járt. De örültem, hogy megtettem.

A lényeg, hogy mindig is zavart az, hogy kötött időben kell dolgoznom, olyan munka teljesítménnyel, amit a cég ki akar fizetni, és ahogyan ki akarja fizetni. Nem csupán egy munkahelyről van tapasztalatom, hiszen amióta az eszemet tudom azóta dolgozom, még a gimnáziumi éveim alatt kezdtem a munka világába beilleszkedni, aztán folytattam az egyetemi éveim alatt is.

Nálam is megfigyelhető volt az a tendencia, hogy előre elköltöttem a pénzem, és olyan dolgokat vásároltam meg, amik úgy gondoltam, hogy boldoggá fognak majd tenni, és a haladásomat fogják segíteni, de valójában csak időt vettek el tőlem és akadályoztak meg engem abban, hogy valóban fejlődésnek induljak. Kellett egy erős szemléletváltás arra vonatkozóan, hogy nem a pénznek kell meghatároznia az életemet, hanem az értékeimnek. És ezek után a pénz is megfelelően befolyt hozzám.

Tudatosan mondtam fel a munkahelyemen, és tudatosan kerestem azokat a lehetőségeket, ahol, mint vállalkozó meg tudom vetni a lábamat. Hozzáteszem előtte már sokszor próbálkoztam főállás mellett mellék vállalkozásokkal. Természetesen nem sok eredménnyel.

Ahogyan szó esett róla az életszemléletemet kellett átalakítanom ahhoz, hogy helyt tudjak állni. De erről az előadásban sok hasznos információt kaphattok.

Paradigmák:

Érdekes volt számomra az, a paradigama is, amelyet Mihály megemlített, a vállalkozói személyiségi fejlődéssel kapcsolatban:

– nem akar költeni egy alkalmazottra, megpróbálja a saját munkaképességit kimaxolni a vállalkozó, mert plusz teherként éli meg az alkalmazottat, ahelyett, hogy az előrelépési lehetőségét látná benne.

-nem akar fizetni azért, hogy szem előtt legyen, hogy a hirdetései megjelenjenek, mert úgy gondolja, okosan majd organikus elérésekkel, és sok munkával, megússza ezeket a költségeket, és majd jobban fog kijönni, mintha fizetett volna a hirdetésekért, egyéb lehetőségekért.

-minden képzést csak ingyen szerezzek meg, a lehető legkisebb tanulási költséget kifizetve, hogy ezáltal sok költségtől megszabadítsam magam és több hasznot reméljek általa.

És tényleg megfigyelhető volt nálam is ez a folyamat, amíg fel nem ismertem azt, hogy ezek a viselkedési formák éppen az eredetileg megfogalmazott, és elérni kívánt céloktól tartanak vissza. Így meg kellett tanulnom, hogy az időm a lehető legfontosabb tényező amivel rendelkezem, utána jött csak a sorban a tudásom, és a tapasztalataim és a végén kullogot a pénz a listában. Így mindig ez alapján mérlegeltem én is a döntéseimet.

Persze nehéz volt ezt a szemléletet kialakítani, mert ahol kevés a pénz, ott sokszor a pénz veszi át az irányítást a sorban helytelenül. De azt hiszem ez minden kezdő embernél így van, és nem csak a vállalkozói életben, hanem a valós felnőtt életben is.

És ilyenkor tényleg azt kell mérlegelni, melyik jár a legkevesebb kockázati tényezővel és a legnagyobb megtérülési lehetőséggel. Nehéz, de nem lehetetlen.

És én itt be is fejezem az élményeimet ezzel az előadással kapcsolatban, mert még hosszan tudnék írni róla, de jön a következő előadás, még pedig Szendrei Ádám – Pénzügyi tervezés és technikák vállalkozóknak 10 órási kezdettel, amiben remélem már tapasztalati tanácsokat is fogok kapni arra, hogyan lehet kezdőként, befektetési tőkét alkotni, hogy el lehessen indulni megfelelően, habár tudom erre tökéletes az előfizetéses rendszer, de kíváncsi vagyok Ádám mivel rukkol elő.

Ha teheted, te se maradj le róla.