Igazából egy WordPress oldal szerkesztése nem is olyan bonyolult, mint ahogyan az elsőre látszik. Ha valaki megérti a rendszer működését könnyedén tud változtatásokat eszközölni benne. Persze a megfelelő tudással. Hiszen azért akármit nem lehet csinálni. A CSS-ben is a megfelelő karakterekkel lehet elérni azt a változtatást, amit szeretnénk. Mindennek meg van a maga kódja. És ha nem a megfelelő kód kerül beírásra, akkor nem az történik, amit szeretnénk. A következőkben bemutatom mire és hol érdemes figyelni ahhoz, hogy formázni lehessen a weboldalt.Egyszerű feladatot szemeltem ki, most nem akarok mást változtatni, mint egy szöveget, és egy háttérszínt létrehozni, tetszőleges méretben, ahogyan azt én gondolom.

De mielőtt belevágunk tisztáznék pár dolgot. Egy ilyen módosítás végrehajtása közben három felületet kell nézni WordPress oldal esetében. Először is van egy bemeneti kódsor részlet, ahol az információkat és a kódot adom meg a megjelenítéshez. A második felület a CSS fájl, ahol meg lehet adni a paramétereket, hogyan változzon meg a kinézete a szövegnek és a háttérszínnek. A harmadik pedig a kimeneteli kép, azaz a végeredmény, amit szeretnénk látni.

Nézzünk egy egyszeri példát:

Bemenet

CSS

Kimenet

Ezt az alap beállítást fogom most átírni tetszés szerint. Először egy kék háttérszínt beállítva a szöveg mögé, majd az egyik szöveget fehérré alakítom át.

Bemenet

CSS

Kimenet

És valóban ennyire egyszerű az egész. Természetesen ennél jóval bonyolultabb megjelenési formákat meg lehet valósítani, hiszen a CSS nagyon sok megoldást kínál.

Amit viszont nagyon fontos észben tartani, hogy a mostani trendeknek megfelelően, nem csupán a weboldal CSS-ét kell átírni, hanem a mobil nézetét is, hogy ne csússzon szét a mobil nézet sem.

Ugyanis, egyre több a mobilos felhasználó, és ha számukra az élmény élvezhetetlen, akkor hiába van egy jól megszerkesztett weboldal, ha a mobil nézetéről az összes érdeklődő elhagyja a domaint.

WordPress oldalnál a mobil nézet CSS kialakítása pontosan ugyan olyan, mint a weboldalé, csak a mobil nézet CSS kódját is be kell írni és szerkeszteni kell.

Minden egyes változtatás után érdemes ellenőrizni a kimenetet, hogy a bemeneti kódrészletben biztos nem ejtett hibát.