És valahogy éreztem, hogy valami készülődni fog. De az is lehet, hogy mivel kevesebbet vártam a beszélgetéstől, többet kaptam. Érdekes ez az emberi elme. Dallos Zoltán beszámolója kicsit konkretizáltabb volt és megfogható dolgokat is tartalmazott, még technikai információról is esett szó. A fő témája nem is az utazás volt a beszélgetésnek, inkább a videózás, persze azért szó esett sok mindenről. Írom...

Régóta érzem azt, hogy a kapcsolati rendszerek hiánya, nagyban vissza tudja tartani fogni a vállalkozást. Ha nincsenek olyan vállalkozók a környezetedben, akik hasonlóan gondolkodnak, illetve megvalósíthattok közös célokat, akkor elvész az ember a nagy tömegben.

Ebben a nézetemben Dalos Zoltán abszolút megerősített. Kiemelt fontosságú egy vállalkozás életében a kapcsolatépítés.

Szó esett a külföldi és magyar viszonylatokról, a kishitűségről, és hogy a magyaroknak tepernie kell, ha lépést szeretnének tartani. Persze ez a teperés nem mindig rossz, sőt ebben az esetben még motiváló is lehet, hiszen van hova fejlődni, és lehet is hova fejlődni.

Érdekes volt az a megfogalmazás is, hogy értéket kell átadni az emberek felé, és akkor a kommunikációs csatorna megfelelően fog működni.

És ezek után jobban kitért a beszélgetés a videózásra.

Én magam is nagyon fontosnak tartom a videózási felületet, mert egyszerűen valóságos, közeli, és bizalmi kapcsolat tud kiépülni a videós és a néző között. Persze nem úgy, mint egy offline rendezvényen, de könnyebben lesz valakiből követő, ha videós tartalmat fogyaszt, mintha szöveges tartalmat olvasna.

Szó esett még a külföldi kultúrákról, vágyakról álmokról, kinek mit jelent a külföldi életérzés, milyen szabadságot ad...

Videózás:

De ami számomra a leghasznosabb volt, annak ellenére, hogy a videós tartalmat én magam is pártolom és készítem most már több mint egy éve, hogy technikai tudás hangzott el:

Mégpedig, hogy az elején nem kell hatalmas beruházásokba belehajszolnia magát a vállalkozónak, a mobiltelefon tökéletes. Ok repkedtek az apple gyártmányok nevei, de pár hasznos más készülék neve is elhangzott, amivel Zoltán, és Mihály is dolgozott, és persze a tapasztalatok.

A legfontosabb észrevétel, hogy mindig a hangnak kell a legjobb minőségűnek lennie. Ez jogos.

Hallhattunk a Youtube hirdetések megtérülési arányáról, ami teljesen más, mint például egy facebook, hirdetési kampányé. Az elmondás alapján érdekes elgondolkodni rajta, főleg, hogy Zoltán szerint kihasználatlan ez a felület, és hogy sokkal személyesebb a hangvétel.

Nekem egyébként ez irányban célközönség tekintetében lenne pár észrevételem. A Youtube és a Facebook célközönsége más, így fontos mérlegelni, kiket is akarunk elérni. A Youtube a fiatal generációé, és egy autószereléssel foglalkozó cégnek nem biztos, hogy megéri a youtube csatorna, hiszen az autóval rendelkező emberek Facebook fogyasztók. Viszont az is tény, hogy az öregebb autókat, amik folytonos karbantartásra szorulnak azokat a fiatalabb generáció vásárolja meg.

Én például tökéletes célközönség lennék számukra, nő is vagyok, fiatal is vagyok, és viszonylag kisebb költségvetésű autót fogok vásárolni. Csak hogy ha karcolódik, ütközik, padkázom, akkor ne legyen akkora gond. Szóval youtube-on engem el tudnának érni. 🙂

Egy másik fontos ingyenes kommunikációs csatorna is elhangzott, mégpedig a Podcast... igen ez is Apple finomság. Androidosként sajnos ezek a csatornák számomra nem elérhetőek, de a beszélgetés hallatán keresni fogok egy hasonló adottságokkal rendelkező csatornát, habár már használok egyet, de meglátjuk 🙂

És igen a következőkben elhangzott a tartalom fontossága. Ennek annyira örültem, köszönöm Zoli.

Igen a tartalom nagyon fontos, főleg ha valaki hosszútávon képzeli el az üzleti stratégiáját.

És a legjobban tényleg az fejezi ki a történetet, hogy vagy fogyasztóvá válsz, és akkor nincs szükséged tartalomra, vagy pedig vélemény vezérré. Ezen érdemes mindenkinek elgondolkodnia, legalábbis szerintem.

Rendezvény:

És hogy a listából ki ne hagyjam, szó esett az offline rendezvények fontosságáról is. Fontos, kell, és jó hogyha van. Zoltán majd elmagyarázza miért, ez nem az én tisztem.

Szóval összességében számomra ezek voltak a lényegi dolgok, amik elhangzottak a beszélgetésben. Nem írtam le mindent, csupán a számomra fontos gondolatokat.

Ohh és még azt, hogy egy ember összesen 500-600 Ft-ba került, hogy erre az eseményre feliratkozzon, ami ingyenes... érdekes ez a dillemma, főleg, hogy szerintem ez az összeg magasabb a hírlevélrendszer működtetési költségét beleszámolva. Vajon megéri ez az összeg a hírlevél bázis kialakítását, és annak működtetését. Szerintem erre egyszer majd megkapjuk a választ 🙂

A következő előadás Vida Ágnesé lesz, félek tőle. Rettegek, hogy nem fogom tudni végig hallgatni. De megteszek minden tőlem telhetőt. És hogy ne találgasson senki, és ne gyártson összeesküvés elméleteket, nyíltan kimondom, nem bírom Ágnes hangját, bántja a fülem. Az írásait, tananyagait nagyon szeretem, csak ne kelljen hallanom. A magas hangokat nem bírom, ez van.