A vállalkozás nem egyszerű. Nagyon sok időt és munkát igényel, rengeteg feladattal. Így kiemelt fontosságú, hogyha nem akarsz megszakadni, és tényleg 24 órázni a vállalkozásod miatt, akkor jól meg kell tervezned mindent, és be kell osztanod az idődet, úgy hogy az időd nagy részében, hatékonyan tudjál működni. A hatékony munka pedig csak akkor megy, ha a munkádra tudsz koncentrálni. Itt van például az én esetem.Nem csupán vállalkozásom van, hanem életem, családom, és felelősségem is a családom felé. Anyaként, nőként igen sok feladatot kell elvégeznem. Néha többet is, mint amennyit egy ember el tud végezni.

De a jó időbeosztással, és a hatékony feladat elvégzéssel, nagyon sok felesleges időpazarlástól meg tudod óvni magadat. Ami azt eredményezi, hogy nem leszel fáradt, és jó kedvvel tudod végezni a dolgodat.

Nőknél nagy probléma szokott az lenni, hogy a férjük feladatát is ők végzik, így szinte lehetetlen 2 ember felelősségét vinni. Ebben nem tudok tanácsot adni, vagy segítséget adni. Mert ezt mindenkinek otthon kell lejátszania. Ha a férjed helyett dolgozol kérd el az árát, a házimunkának, babaszitterkedésnek. Persze az összeget felezd el, és csak a másik felét kérd el, de hidd el, így is szép összeg jön ki a végén. Ha nem akar fizetni, oszd fel a munkát és csak a felét csináld, hisz az a te felelősséged, nem egyedül neveled a gyermekeidet, és nem egyedül te élsz abban a lakásban, mindenki végezze el a dolgát, és ne csak maga után, hanem a terhek valódi súlyában, amit ketten vállaltatok közösen. A többi idődet pedig szánd a vállalkozásodra. A férfi egyenjogúsághoz is egyenlő házimunka tartozik 😀 😀

No de viccet félre téve. Legyen egy reális képed az egészről, legyen napirended, amihez 80%-osan tudod tartani magadat.

Persze legtöbbször csupán 80%-osan fenntartható a rendszer, a gyerekekkel eltöltött minőségi idő sokszor több, mint ami elvárható lenne. De addig kell megélni a gyermekkel a közös pillanatot, amíg még lehet. 🙂

Napi 8 óra munkát is érdemes beosztani időgazdálkodás szempontjából

A tervezésnek az a lényege, hogy ne legyen felesleges idő, amikor a döntésképtelenséggel, vagy a felesleges munkafolyamatokkal zajlik az idő.

Vannak dolgok, amiket jobb kiadni, mással elvégeztetni. Főleg azokat, amiket nem szeretsz, mert így a motiváltságodat meg tudod tartani, ami által hatékonyabban tudsz dolgozni.

Klasszikus példa erre például a design terv, vagy a weboldal létrehozása, videó elkészítése, ügyfélkezelés, marketing, szövegírás, tartalomkészítés, kommunikáció.

Mivel a vállalkozónak sok feladatot meg kell csinálnia, így sok mindenhez kéne értenie. De nem ért hozzá, így nagyon sok idő megy el azzal, hogy megtanulja a marketinget, megtanulja a programozást, utána néz a közösségi médiának, megtanulja a keresőoptimalizálást, az automatizált rendszereket felkutatja stb. A vállalkozó nagyon sok időt elpazarol az életéből, olyan feladatokkal, amelyek neki több időbe telnek, mint valaki másnak, akinek az órabére kevesebb vagy annyi mint magának a vállalkozónak.  Hiszen minden nap ezt csinálja, nem kell képeznie magát, és utána nézni a feladatoknak, trendeknek, technikáknak.

Tudod, te mennyi időt spórolsz meg azzal, hogy egy blogbejegyzést nem neked kell megírnod?

Összesen 2,5-3 órát. De igen, és ne csalj számold bele azt az időt is míg összeszeded magad, míg elmész megiszol egy kávét míg erőt gyűjtesz, vagy amíg ráhangolódsz az írásra, és amíg kitalálod miről is írj. Mennyit fizetsz 2,5-3 óráért egy cikkért? Mennyit kereshetnél ez idő alatt, milyen más feladatokat láthatnál el ha a vállalkozásoddal foglalkoznál valójában, nem pedig a mindennapos időpazarló feladatokkal?

Én úgy gondolom érdemes mérlegelni, és ha túlzottan le vagy terhelve elgondolkodni azon, mik azok a feladatok, amelyeket ki tudsz szervezni.