Nagy remények, érdekes tapasztalatok, és a felismerés, hogy az asztrológia még mindig jóval több helyen jelen van, mint az ember gondolná. De ez az én saját tapasztalásom. Az előadás picit szétszórt volt, de koránt sem haszontalan. Könnyen lehetett belőle csemegézni. Például én jól megfigyeltem, mennyi ő vagy más kötőszó hangzik el a beszédben… és rátaláltam egy új technikára. Sok gyakorlás áll előttem 🙂

Tehát az előadás mindenféleképpen hasznos volt, ha már csak azért is, mert József személyiségébe betekinthettünk egy picit. Én mindig sokat igyekszem tanulni,  egy sikeres vállalkozó személyiségéből, megnyilvánulásából, reakcióiból, és abból ezzel az attitűddel mit sikerült felépítenie, elérnie.

Szóval nagyon jók ezek a beszélgetések.

De térjünk rá az előadásra, ahol is a kommunikáció volt a fő téma, és a merjünk beszélni, megnyilvánulni.

Az elmondottak alapján a Kapcsolódás a lehető legfontosabb a kommunikációban.

Még emlékszem régi nyelvtan alapismereteimre, amikor, tanultuk, hogy a kommunikációhoz szükség van egy adó félre, egy vevő félre és egy kommunikációs csatornára, ahol a az adó és a vevő tud kapcsolódni és meg is értik egymást.

Tehát ezekből következik, ha ezek mind megvannak, akkor létre jöhet a kapcsolódás.

Mi a kapcsolódás? Manhertz József szerint:

Együttlét tudatossága. Tudom, hogy együtt vagyunk.

Mikor érsz el a kommunikációddal sikereket?

Sikerképlet:

Kommunikáció + személyiség fejlesztés szoros egybefüggése -> ez a sikerképlet

Személyiség: mi vagyunk, önazonosság, testünkkel azonosulunk

Kommunikáció: közösség építés, közzé tétel

Siker: hogyan kommunikálok milyen ember vagyok és milyen emberré válok -> fejlődés, jobb emberré válni.

Tehát a kommunikáció folyamán fejlődik az ember, nem csak az új lehetőségek és ismeretek által, hanem azzal, is hogy a félelmeit átalakítja.

(Tudom asztrológia, de mikor önismereti tréninget tartok, akkor szintén ezzel a technikával dolgozom, nem csak a félelem, de a frusztráció leküzdésével is foglalkozok, a mellett, hogy a személy megtalálja a saját gyengeségeit és erősségeit, és azokat elkezdi tudatosan használni, aminek köszönhetően egy elégedettségi, boldogság érzést képes átélni. A tréningeken sok aha élmény szokott lenni.)

A kommunikációnk által mire vagyunk képesek?

Érték közvetítésre, vagy érték létrehozására.

És ezt fontos eldönteni, mert annak megfelelően érdemes kommunikálni. Érdekes mód arról nem hangzott el semmi, hogy ez vagy esetleg és alapon működik e. Azaz képes e az értéket teremteni, aki jól közvetít? Vagy csupán valaki érték teremtő lehet, de közvetítő nem?

Az én véleményem az, hogy nincs nagy határ a kettő között, és a két lehetőséget lehet váltogatni. Közvetíthetek és teremthetek is, akár egyszerre is. De ez már csak az én meglátásom 🙂

És itt jött az érzelmi szál a félelem feloldása, amely legtöbbször gyermekkorban keresendő:

Manhertz József szerint, gyerekkorban keresendő a legtöbb gátlás forrása, ami miatt az önbizalom hiány kialakult.

Ezt amúgy abszolút meg tudom erősíteni. Nagyon sok sérelem és megalázás ért engem is általános iskolában. Például nagyon rossz volt azt megélnem, hogy az osztályomból egyedül engem fogtak és átraktak egy gyengébb osztályba, de csak magyarból és nyelvtanból. Nehéz volt feldolgoznom, de tudom engem szolgált. 1 év alatt visszaküzdöttem magam a saját osztályomba. És érdekes volt megélni, hogy a gyengébb osztályban én voltam a legokosabb, de az erős osztályban ott kullogtam a sor végén.

Persze ez erősen rányomta a bélyegét a magyar tanulmányaimra és a gimnáziumban is szenvedtem a magyarral és a nyelvtannal. Ellenben rengeteget tanultam. Vicces de a tanárom kerek perec kinyilvánította az osztály előtt, hogy nagyon gyatra vagyok a humán tantárgyakból, habár ha nem görcsölök rá a dolgokra, és ráérzek az ízére, egész jó lennék ebben is. És mivel nem akart teljesen ledózerolni azért hozzátette, hogy a reál tantárgyak területén elismerését fejezte ki.

Én pedig utólag arra jöttem rá, hogy nem a magyarral volt a gond, hanem inkább azzal, hogy nem bírtam beállni a sorba, túl különc voltam, hamarabb jöttek a gondolatok, mint hogy le tudtam volna írni őket, és cseppet sem kötött le, hogy az írók verseibe mit lát bele a mostani tudomány. Huhhh soha többet vissza nem ülnék a padba 🙂

És most meg itt vagyok, és bizony tartalmat készítek szinte éjjel nappal. Persze ez az én önfejlesztési történetem, mindenkinek meg van a maga tanulási útja. 🙂

De térjünk vissza az előadás témájára.

Manhertz József szerint az önbizalom hiány döbbenetesen magas a mai vállalkozók között. Sokan nem mernek, vagy halogatnak, esetleg nem tartják magukat alkalmasnak, nem merik önmagukat felvállalni a nyilvánosság előtt.

Pedig teljesen felesleges félni 🙂

Létezik egy kommunikációs piramis, ami a kommunikációt jelzi. Hogy te éppen melyik szinten vagy, az könnyen észrevehető. Ezek az alapelemek pedig kellenek ahhoz, hogy a kommunikációd élvezetes legyen és számodra is örömöt hozza el.

Tehát a legalja, és ebből adódóan a legtöbbnek ebből kell lennie:

  • nyitottság, önzetlenség
  • együttérzés
  • odafigyelés, belső erő, önbizalom szintje
  • kapcsolódás
  • forma szintje: helyzetnek megfelelően történjen a megnyilvánulás
  • tartalom
  • hatás, ok okozati összefüggések
  • félelem feloldódik, átalakul örömmé

Tehát valami ilyesmiről volt szó az előadáson, érdemes megnézni, meghallgatni 🙂