Itt az ideje az alapításon túl elkezdeni a munkát, ami egy vállalkozással, vállalkozás fejlesztéssel jár. Mert a rizikós részeken a cégalapításon túl, ekkor kezdődik az igazi feladat. A vállalkozás terveinek megvalósítása. És ha a megvalósítás kész, csak utána indulhat maga a móka, ami miatt belevágtál a vállalkozásba. Ez hosszú folyamat, így ebben a szakaszban igen fontos, az eltökéltség, precíz munka, és a türelem. Ha ezekkel a tulajdonságokkal nem rendelkezel, könnyen bele bukhatsz a tervedbe, és az ötletedbe. Elmondom nálam, hogyan történt.

Most, hogy túl vagyok a hivatalos papírokon, és úgy néz ki az állam is törvényesnek minősítette a tevékenységeimet, elkezdhetem a vállalkozásom felépítését. Mivel nem egy lábon fogok állni, így több munkára van szükség tőlem, mintha egy lábat építenék fel. Abba most nem mennék bele, hogyan könnyebb felépíteni egy lábat. Mindig egyet teljesen, vagy egyszerre többet, ugyan abban az ütemben haladva. Ezt már döntse el mindenki maga, döntsd el te is, hogyan építetted fel a vállalkozási tervedet, és azt is, hány lábon szeretnél állni.

Tehát az egyik legfontosabb tényező a mostani világban, ha nincsen offline boltod, hogy az interneten a megjelenésed megfelelő legyen. Ehhez elengedhetetlen a céges weboldal.

Igen ám, de milyen weboldala legyen a vállalkozásomnak?

A következő listát érdemes a szemed előtt tartanod, ha a weboldalad készítése előtt állsz. És mindegy te készíted, vagy valaki, aki ért hozzá.

1. Letisztult, bizalom gerjesztő szép megjelenés

2. Keresőoptimalizált weboldal, mobil nézettel, felesleges funkciók nélkül (ennél több is lehet, de ez legyen az alap)

3. Hasznos tartalommal, ami szintén keresőoptimalizált.

4. Jó megtérülésű értékesítési tölcsér folyamatokkal -> ebből következik az az ezt megelőzi a megfelelő szolgáltatás megléte. Tehát, hogy a terméked, szolgáltatásod érdekelje a vásárlókat.

Amire szükséged lesz a vállalkozásod weboldalának beindításához.

Ahhoz, hogy komolynak tűnjön a kezdő vállalkozásod, ezt tükröznie is kell.

1. Domain: Ha ingyenes domaint használsz komolytalannak tűnsz.

2. Tárhely: Valahol tárolnod kell az adataidat. Ha ezt ingyenes helyen teszed, bravúros megoldásnak tűnhet, de sokkal több korlátot kapsz az “ingyen” megoldással, mint gondolnád. Fektess be, hogy később megtérülhessen.

3. A legtöbb fizetős tárhelyhez mail is jár, így ezt egyszerre kipipálhatod. A fő email címed, persze lehet info@akármi.hu , de én óva intenélek ettől. A mai spamek levakarhatatlanok. A vásárlók pedig meg tudják szokni, ha nem az infora, írnak, főleg mivel nem is írják kézzel be a mailcímedet, hanem kattintanak. Azaz nagyon remélem, hogy megteszed ezt a könnyebbséget, hogy a vásárlód könnyedén el tudjanak érni.

4. Nagyon sok hasznos tartalomra, vagy egy jó szövegíróra, tartalomgyárosra, blogíróra. Ahogy tetszik neked. 🙂

És még ezek után sem ülhetsz meg nyugodtan a fenekeden, hiszen ez még csak egy weboldal, amit elkészítettél, tartalommal feltöltöttél.

Ettől még nem látja senki sem a vállalkozásodat, szolgáltatásaidat, tartalmadat. Így hát láthatóvá kell tenned. Nem csak a vásárlóid számára, hanem a keresők számára is.

De hogy jöjjön egy kis technikai, tapasztalati dolog is.

Tárhelyeknél tudsz Windowsos és Linuxos tárhelyet vásárolni. Ez a dolog, azért érdekes, mert a tárhelyen futtatható programok függnek tőle. Egy windowsos szerveren nem futtathatsz Perlt. Amit érdemes tudni ezekről, hogy más környezetet nyújtanak az adatok futtatásainak, forgalmának. Legtöbbször ezt amúgy sem kell tudni, vagy tudja majd a programozó. Csupán megemlítettem, hogy mielőtt vásárolsz, nézd meg, vagy érdeklődd meg a tárhely szolgáltatónál, mire van lehetőséged.

A legtöbben WordPress oldalt készítenek. Azaz a tárhelyükre, a WordPress keretrendszerét telepítik. Legtöbb webtárhelynél, már egy gombnyomással tudod telepíteni, de nem csupán a WordPresst, Drupal-t, Joomla-t, hanem más keretrendszereket is. Ehhez sem kell nagyobb szakmai tudás.

Nálam is hasonlóan zajlott a folyamat. Megvettem a domaint, a tárhelyet, felmentem a szolgáltató control paneljére, egy gombnyomással telepítettem a WordPresst. Megkaptam emailben a belépési adatokat, az adminisztrációs felülethez, és kezdhettem is az alakítást, tartalom feltőltést, keresőoptimalizálást, majd pedig a láthatóvá tételt is.

A keretrendszerek beállításáról egy következő posztban fogok beszélni. És elsősorban a WordPressről. A többi keretrendszer is hasonló, más egy picit a megközelítése, és a kezelő felülete is. De abban mindegyik megegyezik, hogy van egy beviteli lap, az adminisztrációs lap, és van egy megjelenítési lap domain erre kijelölt része, amin megjelennek az adatok. Programozási sorokból áll a weboldal forrása, amin ha változtatsz, akkor változik a weboldal megjelenése is. Írhatsz hozzá plusz programsorokat is, amivel módosíthatod vagy bővítheted a weboldal funkcióit.

De a lényeg a beállításaid következtében, fel tudsz építeni egy weboldalt, ami a vállalkozásodat fogja képviselni az interneten.